Kristningen av Romerriket


Når du har lest teksten under skal du kunne si litt om hvorfor og hvordan kristendommen vokste så raskt som den gjorde. I slutten får du noen oppgaver som du kan finne svar på i teksten.



Helt fra oppstarten har kristendommen hatt en enorm vekst og utvikling. Kristendommen startet som en jødisk vekkelsesbevegelse rundt Jesus Kristus død. En vekkelsesbevegelse kan vi kalle en tidsperiode hvor det blir økt religiøs aktivitet. I årene som kom skilte de nye kristne seg fra sitt jødiske utgangspunkt, og de kristne ble utsatt for forfølgelser. De verste forfølgelsene fant sted fra år 250-313 e.kr. Til tross for dette var kristendommen vokst seg stor innen slutten av 300-tallet. Hvordan var det mulig for en religion å vokse seg så stor, samtidig som de ble utsatt for forfølgelser?

Dette er det flere grunner til. Kristendommen ble til i det romerske imperiet, et rike som var moderne for sin tid. Her var det gode utbygde veier, folk snakket det samme språket, og de hadde et veldig godt utbygd veinett. Alle disse faktorene gjorde sammen at kristningen av Romerriket fikk en voldsom fart. Det var byene i Romerriket som var senteret for selve misjonsvirksomheten. Misjonering kan du lese mer om her. Ved at byene var sentrum for dette, var det også her folk samlet seg fra store deler av riket. Dette førte til at man lett kunne misjonere, og det ble flere og flere kristne.
    
Folk i Romerriket hadde i utgangspunktet en annen tro, de trodde på de gamle romerske gudene. Denne religionen tok ikke mye hensyn til det enkelte mennesket, og de viste liten respekt for de fattige og syke. På denne tiden var det mange epidemier, og folk forlot ofte familien sin hvis noen var syke. Dette førte til at mange stod uten noen slektninger eller familie når epidemiene var over. Her kom de kristne inn i bildet. De tok de utstøtte inn i varmen, og ga dem et fellesskap som de fikk være en del av. Dette gjorde at mange vendte seg til kirken på denne tiden.  

1. Nevn minst 3 grunner til at kristendommen spredde seg raskt.
2. Hva er det å misjonere?