Keiser Konstantin

Denne artikkelen handler om Keiser Konstantin den store. Vi skal lære noe om forfølgelsene av de kristne som skjedde før Konstantin kom til makten, hva han utrettet da han regjerte og hva som skjedde etter hans død.

Byste av Konstantin den store. Han er
mest kjent som den første kristne keiseren
i Romerriket, og som grunnlegger
av byen Konstantinopel.

Kristne blir forfulgt

I år 250 krevde keiser Decius at alle måtte vise et skriftlig bevis på at de hadde ofret til gudene og keiseren. Det var den romerske religionen som var den gjeldende. De som var kristne og nektet ble torturert, satt i fengsel eller drept. Kirken mistet mange medlemmer og led store tap. Likevel var kristendommen i vekst og kristne trosbekjennelser ble laget og gudstjenesteformen spredte seg. Den siste store forfølgelsen skjedde når keiser Diokletian satt ved makten. Den foregikk fra år 303 til 311 etter Kristus. Kirker ble ødelagt og kristen litteratur brent.









Hvem var Keiser Konstantin den store?

Konstantin ble keiser i den vestlige delen av Romerriket i år 312. Det fortelles om at keiseren fikk se et korsformet lys på himmelen og en sterk stemme som sa at Konstantin skulle vinne krigsslagene han var midt oppi. Konstantin vant det avgjørende slaget og ble keiser for eneriket. Siden han hadde sett lyset bokstavlig talt, omvendte han seg til kristendommen.

Hva utrettet han?

Konstantin flyttet hovedstaden bort fra Roma til byen Bysants. Han døpte om  byen til Konstantinopel. Keiseren bestemte at byen skulle være hovedstaden i det kristne romerriket. Byen ble kristendommens viktigste by i mer enn 1000 år etterpå. Det skulle gå enda en stund før Kristendommen ble den eneste religionen i Romerriket. Det kan du lese mer om på i 
dette innlegget på bloggen